Ingatlant vesz, vagy elad: kötelező az energetikai tanúsítvány

2014-02-24 15:44:05

Szigorodott a lakáseladás és vásárlás, 2013 január elejétől kötelező minden ingatlanhoz csatolni annak energetikai tanúsítványát, melyet a köznyelvben "zöld kártyának" is hívnak. A tanúsítványt elektronikus formátumban is elkészítik, hogy egy központi nyilvántartásba kerülve bármikor előkereshető legyen.


Szigorodott a 2012 januárjában bevezetett kötelező energetikai tanúsítvány elkészíttetése: míg tavaly csak javallották meglétét, idén január kilencedikétől kötelező kiváltani a köznyelvben "zöld kártyának" is nevezett tanúsítványt, hiánya miatt ugyanis nem lehet eladni vagy venni lakást, házat ingatlant, de az átíratást is megnehezíti, ha nincs. Az energetikai osztályozást célszerű feltüntetni a lakások hirdetésében is.


Hogy terem az energetikai tanúsítvány?


Maga a kiváltás sem egyszerű: keresni kell egy szakembert, vagy céget, akinek jogosultsága van kiállítani effajta tanúsítványt. A szakemberek fellelését rá lehet bízni a népszerű keresőszolgáltatások nyújtotta találatokra, vagy pedig a Magyar Mérnöki Kamara energetikai oldalán található keresőfelületen szűkítünk Baranyára, vagy arra a megyére, ahol lakunk.

Következő lépésben "a tanúsítást végző szakembernek egy központi azonosító számot (törzsszámot) kell kérnie, amelyre az energetikai tanúsítvány készül. Az e-tanúsítás az Országos Építésügyi Nyilvántartás részeként működő alkalmazás, melynek célja az energetikai tanúsítványok országos, elektronikus, hiteles nyilvántartásának megalapozása. Internetes elérésű felületet biztosít a tanúsítványok feltöltéséhez, és a feltöltött adatok alapján elvégzi a tanúsítvány automatikus, formai és számszaki ellenőrzését, a tanúsítványok hitelesítését és nyilvántartásba vételét. Az adásvételi szerződés megkötésében kötelező jelleggel közreműködő ügyvédnek a kapott tanúsítási törzsszámot be kell írnia az adásvételi szerződésbe. A földhivatali bejegyzés végül csak ezen törzsszám megléte esetén történik meg" - olvasható a nyugat.hu cikkében.

Mikor szükséges, és mikor nem?


Az energetikai tanúsítványról a 176/2008. évi kormányrendelet 3. pontja határoz. A hatályos jogszabály szerint akkor kell a tanúsítványt kikérni, ha: "az épület energetikai jellemzőit e rendelet előírásai szerint - amennyiben nem rendelkezik érvényes energetikai tanúsítvánnyal - tanúsítani kell a rendelet hatálya alá tartozó

a) új épület építése;

b) meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás)

ba) ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy

bb) egy évet meghaladó bérbeadása;

c) 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén."

A rendelet nem vonatkozik: "az 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű épületekre; műhelyekre; a két évre tervezett - valamint az évente négy hónapnál rövidebb időtartamban használt épületre; hitéleti, mezőgazdasági rendeltetésű létesítményekre; a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, valamint a védetté - ipari, műemléki - nyilvánított területen álló épületre; illetve a levegővel felfújt, vagy feszített sátorszerkezetű, huzamosabb emberi tartózkodásra szolgáló épületekre." A szöveg azonban félrevezető, mivel az 50 négyzetméternél kisebb alapterületű lakásokra ugyanúgy kell tanúsítványt készíttetni, mint a nagyobbakra.

20-30 ezer forint között lehet az ár

A tanúsítvány kiváltásának ára cégenként változik, egy pécsi cégnél a következő díjszabással dolgoznak: lakásra vonatkozó zöldkártya ára 12 ezer forint + Áfa, családi háznál 15 ezer forint + Áfába kerül a tanúsítvány. Az utóbbi összeg az új építésű lakásokra és lakóházakra is vonatkozik, viszont az árat növelheti a kiszállási díj és egyéb költségek is. Egy tanúsítvány elkészíttetése így 20-30 ezer forint között mozoghat attól függően, hogy a felmérést végző cég, vagy szakember hirdet-e akciót, illetve milyen más járulékos költséget számít bele az árba a tanúsításon kívül, de függ az épület alapterületétől is. Egy tanúsítvány tíz évig érvényes alapesetben.

Az ingatlanokat A+ jelöléstől az I-jelig osztályozzák:


A+: Fokozottan energiatakarékos

A: Energiatakarékos

B: Követelménynél jobb

C: Követelménynek megfelelő

D: Követelményt megközelítő

E: Átlagosnál jobb

F: Átlagos

G: Átlagost megközelítő

H: Gyenge

I: Rossz

forrás: pecsistop.hu

Találja meg otthonát velünk!

Próbálja ki ingatlan keresőnket!

Ingatlan kereső »

Hitelre van szüksége a vásárláshoz?

Díjmentes hiteltanácsadás!

Ingyenes hitelügyintézés »

Eladná / Kiadná ingatlanát?

Miért várna! Nálunk Ön az első!

Így dolgozunk »

+36 / 70 602 0041 Várjuk hívását!

Hívjon minket bizalommal!

Kapcsolat »


Weboldal készítés és üzemeltetés: mWeb